Language
  • International
  • Svenska
  • Norsk
  • Suomi
  • Finlandssvenska
  • Dansk
  • Íslensk
  • Eesti keel
  • Latviešu valoda
MEPS
Meny
Stäng

6 tips för en bättre kalkyl

CABs utbildare Niclas Öjebrandt och Johan Wikenius kan alla tips och trix som behövs för att jobba effektivt och smidigt i byggskadeuppdrag. Här kan du ta del av deras bästa tips för bättre kalkylering.

Få koll på koderna

- MEPS-kalkylen ger en tydlig beskrivning av projektets alla kostnader. Om kalkylen inte går ihop i slutändan, beror det ofta på att man missat att lägga in koder för vissa arbetsmoment. Kanske har det tillkommit mycket som inte var med från början, säger Niclas Öjebrandt.

- Det är värt att lägga lite tid på att lära sig hur man gör en bra kalkyl. Efter att entreprenörer gått någon av våra kalkyleringskurser, säger de ofta att de upplever att MEPS-kalkylerna går ihop, fortsätter Johan WIkenius.


6 tips från Johan och Niclas

  1. Något som många missar att ta med i kalkylen är håltagning och kortlingar. Se till att lägga in dem i kalkylen där de ska vara med, för att undvika luckor som gör att kalkylen inte går ihop. Läs kodernas informationstext för att få kunskap om när håltagning och kortlingar ska tas med i kalkylen.
  2. Få bättre överblick genom att använda Grupper. Det strukturerar kalkylen på ett bra sätt och hjälper dig att se så du fått med allt.
  3. Lär dig bygga egna mallar. Då sparar du mycket tid vid kalkylering, eftersom du inte behöver lägga in allt från början. Du har en kalkylstomme att utgå från. Du kan även spara Grupper i mallar och i och med det alltid följa samma, effektiva struktur.
  4. Vet du att du kan hantera tilläggsarbeten, standardändringar och branschanpassningar i MEPS? MEPS kommer då att fördela kostnader mellan försäkringsbolag och försäkringstagare automatisk, och du slipper lägga tid på att hantera det manuellt vid sidan av.
  5. Utnyttja möjligheten att lägga till Hantverkare-rollen i MEPS. Hantverkaren får en tydlig beskrivning av hur du räknat på projektet, och kan dokumentera eventuella avvikelser direkt in i MEPS, med hjälp av noteringar och bilder. På så sätt missas inte ändringar och arbetsmoment som tillkommer under jobbets gång.
  6. Sist men inte minst: Läs MEPS Regler & Riktlinjer, så du förstår hur du ska kalkylera rätt och hur du bör jobba med avtal för en lönsam verksamhet.

Vill du lära dig mer om kalkylering i MEPS? Boka en av våra MEPS-utbildningar.

© Copyright 2024 CAB Group