Undvik de vanligaste misstagen när du gör en kalkyl
CAB:s utbildare Jan Walter och Michael Härdstedt tipsar om hur du undviker de vanligaste misstagen när du gör en CABAS-kalkyl.
Att göra en kalkyl på en skadad bil kräver att man undersöker fordonet noga och har stor förståelse för hur bilar är konstruerade och hur de repareras. CABAS utvecklas hela tiden med nya funktioner som gör det lättare att beskriva skadan, men det ställer också krav på att man får med alla uppgifter som behövs.
Vi tog en pratstund med utbildarna Jan Walter och Michael Härdstedt på CAB som har lång erfarenhet av att lära ut CABAS. Vi frågade dem vilka som är de vanligaste misstagen man gör i CABAS och vilka tips han kan ge till dem som vill vässa sina kalkyler. Michael trycker på vikten av att ta sig tid att samla information.
- Jag säger alltid till våra kursdeltagare att de ska prata med fordonsägaren om det är möjligt. Ofta ger deras berättelse om hur skadan uppstod bra ledtrådar till vad man ska titta efter. Idealt är om ägaren är med vid skadebesiktningen.
Ytrikta
2021 uppdaterades tidstandarden och dialogrutan för ytriktning i CABAS, något som Jan menar att utbildarna ofta får frågor om.
- Många missar det här med veck och inpassningar och det är synd. Den nya tidsstandarden är gjord för att få med den mertid det innebär att reparera en skada som sitter över ett designveck och om man måste göra en inpassning mot en annan del av karossen. Då är det viktigt att det förs in i kalkylen annars missar man de tidsperioderna för ytriktning.
Bilens säkerhetsutrustning
En annan vanlig miss i kalkylen är bilens säkerhetsutrustning och olika kalibreringar som behöver göras i samband med reparationen. Michael fortsätter:
- Det är viktigt att titta invändigt i bilen. Vid större skador kanske säkerhetsutrustning som säkerhetsbälten och airbags måste bytas ut. I vissa fall även om airbagen inte löst ut. Sådant är viktigt att få med i kalkylen redan från början
Att kalibrera tar också tid
- I dagens bilar är det mer regel än undantag att olika kalibreringar behöver göras i samband med reparationen. Det kan röra sig om till exempel kameror eller andra sensorer. När du startar en kalkyl är position 40 och 150 förvalda just för att man inte ska missa detta.
Kommunikation är A och O
CABAS är mer än ett kalkylverktyg, det är också en kommunikationskanal mellan verkstaden och försäkringsbolaget. Egna övrigtrader till exempel är ett sätt att lägga till saker när omständigheterna gör att kalkylen behöver kompletteras manuellt. Som i all kommunikation är det viktigt att vara tydlig. menar Jan Walter.
- Det är jätteviktigt att man är tydlig med vad man menar när man skriver övrigtrader. Tänk att du själv är handläggare på ett försäkringsbolag. Vad skulle du då behöva för information för att förstå vad verkstaden menar? Ju tydligare man är desto färre frågor får du tillbaka på kalkylen!
Om du vill bli bättre på att kalkylera, fördjupa dina kunskaper i CAB:s system eller bara fräscha upp dina kunskaper erbjuder CAB utbildningar både i klassrum och i webbinarieform.
Jan och Michaels tips för en bättre förstakalkyl
- Samla så mycket information du kan om skadan. Prata med bilägaren om möjligt!
- Titta invändigt och ta reda på vad som gäller för bilens säkerhetsutrustning.
- Glöm inte att få med eventuella kalibreringar.
- Var noga med att få med veck och inpassningar. Om du är osäker finns det material på CAB:s webbplats om hur man mäter och bedömer.
- Skriv tydliga övrigtrader!
- Utbilda dig! Både CABAS och CAB Plan utvecklas hela tiden. Det kan finnas jättebra funktioner och arbetssätt du inte känner till ännu!